Het valt niet mee om mild te blijven, nu de wereld om ons heen snel verandert en we ons steeds opnieuw, moeten verhouden tot wat  is. Mogelijk maak je je zorgen en voel je je bij tijd en wijlen boos, angstig of verdrietig. Of ervaar je onmacht en mis je soms grond onder je voeten. Ook kan het zijn dat  piekergedachten veel ruimte innemen en herken je een patroon  van  terugtrekken, je isoleren en niet meer 'meedoen'. 

Hoe dan ook: polarisatie ligt op de loer. De neiging om elkaar te overtuigen van diverse waarheden. En hoe machtelozer we ons voelen, hoe minder we kunnen beschikken over onze eigen innerlijke wijsheid en kompas. Want ons bewustzijn vernauwt bij heftige emoties en een tunnelvisie ligt op de loer. 
We kunnen dan niet meer goed voelen wat we wérkelijk nodig hebben. Waar heb je op zo'n moment eigenlijk behoefte aan? Geruststelling, duidelijkheid, toekomstperspectief, gezien of gehoord worden, erkenning, troost, verbinding? Of iets anders?
 
De onvervulde behoefte die maakt dat je je onprettig of uit balans voelt, kun je meestal pas goed voelen als je stil wordt. Als je stopt met doen en luistert .Niet naar een ander, maar naar jezelf, naar hetgeen in jou gehoord en gevoeld wil worden. Luisteren naar de noden van de enige persoon in je leven op wie je echt invloed hebt; jij zelf dus. En daar zorg voor dragen. Liefdevol, vriendelijk en met mildheid. Heel veel mildheid. 
Zodat je hart weer opent en je kunt zorgen voor jezelf. Voor je eigen  kwetsbaarheid als mens.
 
Eem mildheidsmeditatie kan hierbij steunend zijn (zie elders op deze site). Of het aandachtig lezen van inzicht gevende teksten, zoals deze:
 
Wees mild
 
Wees mild voor jezelf in deze dagen.
Soms brengen onderstromen
 verwardheid in ons hart. 
 
We hebben het niet door 
en gaan vlug verder,
maar vragen ons af waarom 
we moe zijn, of boos, of kribbig.
 
Ga gerust zitten
bij je wijze grootmoeder,
en laat jezelf
weer een klein kind zijn in haar armen,
en laat komen wat maar komt.
 
En wanneer het kleine kind 
is uitgehuild,
zet het voorzichtig weer op de voeten
en zend het zachtjes terug de wereld in.
 
En zit, zoals alleen grootmoeders dat kunnen ,
bedaard en geaard,
wijs, met glinsterende ogen,
te midden van het wel en wee
van deze waanzinnige wereld.
 
'Be gentle', Rachel Holstead
 
Tot slot: Gisteravond keek in de film Mahatma Ghandi, (nu op netflix te zien). Ik was tot tranen geroerd, hoe deze man zijn waarheid leefde: geweldloos, moedig, trouw aan zichzelf en zijn missie, gepassioneerd, liefdevol, vergevingsgezind en mild. 
Een echte aanrader, juist in deze tijd van  transformatie. 
 
Hartegroet,
Tineke 

Afgelopen donderdagavond 19.30 uur. Ik verlaat mijn warme huis om naar het koude zwembad te rijden, 10 km verderop. Moet eerst de autoruiten schoonkrabben; het vriest. Oh wat doe ik mezelf aan; vrijwillig mijn knus plekje op de bank verruilen voor koud zwemwater? En toch: ik wéet dat ik straks voldaan thuis onder de warme douche sta (douchen in het zwembad mag niet meer).

De badjuf bij de balie kijkt me vreemd aan. Wat is er? Ik heb toch keurig mijn ’banen zwem uurtje’ online gereserveerd?? Blijkt dat ik op de verkeerde knop heb gedrukt: vrij zwemmen is pas anderhalf uur later. Nu is er dames trimzwemmen, slechts voor geoefende zwemmers. Ondertussen vormt zich een rij gezellig pratende vrouwen achter mij. De trimzwemsters. Als ik beteuterd hardop concludeer dat ik dan de reis helaas voor niets heb gemaakt, kijkt de badjuf me over haar bril meewarig aan en zegt: nou vooruit, zwem dan voor deze keer maar met de trimmers mee. Ik voel me blij, maar tegelijk ook opgelaten: ik kan geen krauwel of vlinderslag en zwem niet op prestatie (gelukkig jaren geleden losgelaten; dat moeten en presteren tijdens sport).

Maar de zwemdames begroeten me vrolijk aan de rand van het bad, als zijnde een nieuw lid van hun club. Wat ongemakkelijk leg ik uit hoe ik vandaag in hun groep verzeild ben geraakt. En vraag ook hun toestemming om wat baantjes te mogen trekken in eigen tempo. Waarop ze binnen een paar seconden regelen dat ik de middelste baan helemaal voor mijzelf krijg en zij links en echts naast me voorbij zoefen. Zelden heb ik me zó welkom gevoeld. Onvoorwaardelijk.

Het raakt me en ik voel emotie opkomen. Ik, vandaag de ‘kluns van het stel’, voel me gezien, geaccepteerd en vooral ook geborgen, te midden van 12 onbekende vrouwen. Op een gewone donderdagavond, waarop ik normaliter nooit zwem.

Donderdag?? Trimzwemmen?? Opeens ontvouwt zich een oude herinnering. Mijn moeder ging vroeger járenlang trimzwemmen, elke donderdagavond, met een groepje vriendinnen. In dit zelfde oude zwembad, dat komend jaar gesloopt wordt. Ik ergerde me destijds als ze daar enthousiast over sprak. Had een intern oordeel over haar zwemprestaties “och jullie oudjes, zo hard trimmen zal het echt niet zijn’.

Nu besef ik dat die trimgroep, 45 jaar later, nog steeds bestaat. En voel ik mijn moeder ineens heel dichtbij. Ze kijkt liefdevol en bemoedigend. Geruststellend ook, ipv het oordeel en de ‘niet-goed genoeg boodschap ‘, die ik zo vaak ervaren heb. En het was goed. Het was zelfs heel fijn! Eindelijk kon ik het toelaten, haar liefde voor mij. Mijn tranen vermengen zich met het water wanneer ik mijn hart voel open gaan. Voor mijn liefdevolle, vaak machteloze moeder. Die mij destijds niet begreep en wiens onvoorwaardelijkheid ik zo miste.

Maar nu, 6 jaar na haar dood, geeft ze mij alsnog de geborgenheid die ik als kind zocht. Ten midden van deze zwemsters, symbool voor de veilige moederschoot.

Ik kom thuis. Bij mezelf én bij mijn moeder.

Tineke

Onze periode van retreats op kasteel Kaldenbroeck zit er op, met als afsluiter een magisch retreat enkele weken geleden! Met een klein groepje van 7 super vrouwen; kleinschalig, persoonlijk en intiem. Er is veel los mogen komen, er ontstonden mooie gesprekken, waardevolle inzichten werden opgedaan en ieder zette concrete stappen voor de toekomst. We hebben veel met elkaar gedeeld en waren sterk verbonden.
 
Kennis over de werking van stress werd meteen vertaald naar ons dagelijks leven, yoga ontspande, we aten verrukkelijk plant based, we (her)ontdekten de helende kracht van de natuur en genoten van ayurvedische full body massages. We deden schrijfoefeningen, werken creatief met inzichtkaarten, deelden onze persoonlijke ervaringen, luisterden aandachtig naar elkaar en waren samen in de stilte, juist wanneer het kwetsbaar was. Steeds weer oefenden we om mild en compassievol naar onszelf te zijn bij pijnlijke stukken. Er werd gedanst, gelachen, geproost en getroost.
 
Kortom: er was volle aandacht voor de meest belangrijke relatie in je leven: die met JEZELF. It was so powerful!
 
    

"Ik heb het programma als heel fijn ervaren. Ontbijt/lunch/diner op (voor mij) realistische tijden. Goede afwisseling in verschillende soorten sessies. Fijne groep, fijne sfeer, mooie locatie, diepgang in de dagen met een goede opbouw en mooie afsluiting. Niks geforceerd, eigen ruimte, genoeg opties als invulling vrije tijd (wandelen, leesvoer, aparte zitruimte, open haard). Ook het spontane idee van biodanza als invulling van een sessie vond ik erg leuk.

Als ik aan de retraite van Tineke en Maartje terug denk, merk ik telkens dat er een glimlach ontstaat en voel ik zachtheid en dankbaarheid. Alles voelde als thuis komen… van begeleiding tot locatie, van eten tot programma, van diepgang tot humor, van een lach tot een traan. Het waren hartverwarmende, liefdevolle en verbindende dagen in een fijne groep. Het voelt voor mij als een waardevol cadeau!"

Margo

 

"Wat was de zelfzorg-retraite van Tineke fijn!

De mooie locatie Kasteel Kaldenbroeck, de goede begeleiding van Tineke en de hulp haar lieve dochter Maartje, het erg lekkere eten, de fijne mensen om me heen, de vrijheid om zelf keuzes te maken, de activiteiten waarbij er voor iedereen evenveel aandacht was, de veiligheid in de groep om jezelf te mogen zijn, de mooie kamer die ik samen met Marlie deelde. De activiteiten die we samen deden waren stuk voor stuk allemaal prettig. Het naar binnen keren en van daaruit weer in contact komen met je omgeving (in breedste zin) deed me goed.

Het was een goed opgebouwd programma. Fijn dat er afwisseling was in de verschillende activiteiten waarbij we bezig waren met meer mindful aanwezig zijn, uitleg over zelfzorg en stress, inzicht krijgen in mijn proces, dankbaarheid ervaren.. Maar ook dans, natuur, klankschalen en een heerlijke massage. Het heeft me allemaal heel goed gedaan. Zo leer ik mezelf langzaamaan steeds meer accepteren. Ik  luister nu beter naar mezelf  en maak me minder druk om wat anderen zouden vinden.

Knap Tineke hoe je alles in de retraite zo combineert tot een mooie mix, waardoor er een warm bad  ontstaat, waarin iedereen durft te openen."

Dorien

"Ik heb het programma als zeer compleet ervaren. Het er zijn en de rust waarin alles plaatsvond. De mooie sessies met tussendoor ook eigen ruimte. Het er mogen zijn zoals je bent zonder verwachtingen. De zorg van Tineke en Maartje. Waardevolle sessies, heerlijk eten en verwend worden, zo voelde het.

De  verhouding sessies/vrije tijd was ook  prima voor mij; het voelde al heel luxe om vrije tijd te hebben, maar het was ook fijn om even heel bewust bij jezelf te komen en alles een plaatsje te geven wat er gebeurt was in de sessies."

Marlie

 

"Ik overwoog eerst een paar dagen alleen weg te gaan, maar dan was dit allemaal niet gebeurd. Het is inderdaad juist de interactie met anderen, die je het meest naar jezelf laat kijken. En wat deed je het allemaal op een fijne, warme manier, Tineke.

Tineke is een heel prettig persoon om mee samen te zijn. Ze is duidelijk en houdt de leiding, terwijl ze niet boven de groep staat. Ik kan merken dat ze al veel ervaring heeft op het gebied van begeleiding in zelfzorg en ze het met veel liefde en plezier doet. Maar ook dat ze zelf ook veel doorleefd en ontwikkeld heeft en er hierdoor meer bedding van het geheel is."

Anoniem

"De zelfzorgretraite van Tineke en Maartje zijn top georganiseerd! Tineke begeleid het programma professioneel en persoonlijk. Ze weet snel een vertrouwde setting te creëren. Daar waar alles mag zijn: Liefde, verbinding en ruimte voor eigen tijd. Fijne afwisseling qua sessies met mindfulness, yoga, klankschalen, dans- en schrijfoefeningen. Een cadeautje voor jezelf. In alle rust mooie inzichten ervaren. Daarnaast heb ik genoten van de verassende en lekkere maaltijden van Maartje."

Laury

"Het mooiste cadeau dat ik me tot nu toe heb mogen geven. Terug naar MIJ... Mooie inzichten en handvaten toegereikt gekregen, een warme bedding waar we ons 3 dagen lang in hebben mogen onderdompelen en koesteren. Dank aan Tineke en Maartje dat jullie zo goed voor ons gezorgd hebben. Dank aan de fijne vrouwen waardoor we allemaal konden ZIJN...

Lizette