'DE GEVALLEN VROUW'

11-01-2022 om 11.00 uur: ik stap naar buiten, glij uit, val en hoor bot breken. Gecompliceerde dubbele enkelbreuk, is de diagnose in het ziekenhuis even later. 'Daar hebben we de gevallen vrouw', luidt de begroeting van de fantastische verpleegkundige in de gipskamer.  Been hooghouden, mogelijk volgende week nog een operatie, minimaal 6 weken gips en rust rust rust….Daarmee word ik naar huis gestuurd.

Interessant wat er om, in en door mij heen bewoog, afgelopen 2 weken. Die tijd nodig gehad om al mijn werk over te dragen; jeej, misschien deed ik ook wel een beetje veel…..?

Me verhouden tot stilgezet worden, dealen met pijn en volledig afhankelijk zijn. Oude angsten onder ogen zien, die volop getriggerd worden. Wat een impact, in plaats van dansen, letterlijk en figuurlijk wiebelig zijn en ‘van de been’. Een roller coster aan emoties, kwetsbaarheid in een nieuwe vorm verwelkomen. Daarnaast ook nog hulp vragen en toelaten, ook zo’n dingetje. Mógen ontvangen. Belangeloos. Ontroerd zijn door zoveel lieve vrienden die er ‘gewoon’ zijn. Met als topper mijn lieve partner Richard, die alles uit handen laat vallen, een week zorgverlof opneemt en me door de eerste periode heen helpt.

En nu, nadat het stof is neergedaald, kan ik langzaam zakken in ‘niets hoeven, niets moeten’. Hoe lang is dat eigenlijk geleden? Ken ik dat nog wel? Natuurlijk zijn er vakanties en ontspannen weekenden, maar dit raakt een andere dimensie. Zelfzorg belichamen, preach what you teach. Compassievol zorgdragen voor mijn enkel, zodat hij volledig kan herstellen. Het tempo daarin respecteren, grenzen voelen en er naar luisteren. Ook al wil mijn mind soms anders. Overgave aan wat is….

  

En dan zie ik opeens dit beeldje, dat al 20 jaar mijn vensterbank siert, met nieuwe ogen. Tranen wellen op. Het illustreert wat ik nu mag doen. En zoals je ziet; ik ben er nog niet. Maar vandaag begin ik aan mijn eerste boek: 'Weet niet kunde, ontspannen omgaan met onzekerheid en ongemak'. Waarom lag het al op de plank?

Ik heb nog ff de tijd, want mijn controle afspraak in het ziekenhuis is 22-02-2022 om 2.00 uur PM. Weer een Interessante datum.

Ps de retraite van 18-22 febr vervalt. Hersteltijd. Maar 22-25 april ben ik er weer bij!  Vol nieuwe ervaringen, mét de kracht van kwetsbaarheid. Nog 4 plekken vrij.

Warm welkom!